RAW Voimailu vahvassa nousussa

RAW eli suomeksi ”raaka” voimanosto ja penkkipunnerrus ovat kovassa nousussa. Nykyään jo lähes jokainen organisaatio tarjoaa jäsenilleen vähintään RAW divisioonan tai jopa omat mestaruuskilpailut aina MM-tasolle saakka.

Varusteet ovat voimanostossa kehittyneet huikeasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Jopa 1-kankaisilla penkkipaidoilla ja trikoilla voi olla vaikeaa saada 300 kiloa rintaan tai päästä kyykyssä kulmaan. Nykypäivän pro-varusteet ovat niin lujaa materiaalia että kankaiden määrällä ei ole mitään merkitystä.

RAW historia.

RAW voimailu vie nostot varustetasolla aina kolme vuosikymmentä taaksepäin, ajalle ennen ensimmäisten Supersuit-trikoiden tuloa markkinoille. Monet viittaavat aikaan 1970-luvun lopulle ja 1980-luvun alkuun.Varsinaiset raakakisat tulivat ensimmäisen kerran mukaan 1990-luvun alussa mutta häipyivät nopeasti unholaan koska ne eivät tuolloin nostajia kiinnostaneet. Ero ilman trikoita ja trikoilla nostettujen suoritusten välillä oli varsin pieni. Esimerkiksi Kyösti Vilmi kertoi minulle elävänsä polvisiteistä jalkakyykyssä mutta ei saanut juuri mitään hyötyä trikoista.
Tänäkään päivänä yli 120-kiloiset nostajat eivät yleensä hyödy maastanostotrikoosta mitään. Nostajilla joilla on vetoon huonot vivut, kuten Jani Murtomäellä saattaa trikoosta olla jopa haittaa. Eräs useita ME-tuloksia vetänyt superraskaan huippu piti trikoota sopimuksensa velvoittamana, ilman kilonkaan hyötyä.

Viralliset RAW varusteet.

RAW voimailu herättää paljon keskustelua ja yksi aihe on, yllättävää kyllä viralliset RAW varusteet. Yksi koulukunta haluaisi pitää siteet ja vyön ja tämä onkin yleisin ja myös alkuperäinen käytäntö raakakisoissa, ajalta jolloin kaikki voimanosto oli nykyaikaan verrattuna ”raakaa”. Toiset sallivat polvissa ainoastaan lämmittimet ja jotkut eivät salli polvissa tukia lainkaan. Kukaan ei kuitenkaan halua kilpailla ilman mitään varusteita, varsinkaan ilman nostovyötä.

Kuten edellä totesin, maailmalla yleisin käytäntö on se että sallitaan rannesiteet, polvisiteet sekä nostovyö. Viimeisin ”versio” on se että sallitaan polvissa vain lämmittimet. Termin RAW sijasta parempi nimitys onkin ”Classic powerlifting”.

RAW Treeni.

Vaikka varusteiden osalta otetaankin eräässä mielessä askel taaksepäin, ei välineiden osalta ole mitään syytä palata kivikaudelle. Monolift on turvallisuustekijä samalla tavalla, nostettiinpa ilman varusteita tai kovimmilla releillä mitä markkinoilta löytyy. Missään liitossa ei löydy standardeja ”pakitukseen”, säännöt siitä miten kauas täytyy telineistä peruuttaa tai edes kieltoa siitä ettei noston jälkeen saa ”kaatua” tankoa telineisiin ilman askelia ei ole. Mielestäni ”pakitus” on oleellinen osa suoritusta vasta sen jälkeen kun telineiden takana on viiva mihin täytyy peruuttaa ja nostajalta vaaditaan tangon palauttamista omin voimin telineisiin noston jälkeen. Mikäli ”jäät välille” niin nosto hylätään.

Harjoittelu voi ja tuleekin olla yhtä monipuolista kuin varustenostajilla. Itse asiassa sen tulisi olla vieläkin monipuolisempaa. Erot ovat itse asiassa hyvin pieniä. Seuraavassa yleisimpiä ohjeita mitä olen raakanostajille antanut:

  • pitäydy täysirataisissa liikkeissä
  • vältä äärileveitä ja kapeita asentoja ja otteita raskailla painoilla
  • treenaa tukilihaksia voimaperäisesti
  • kiinnitä erityistä huomiota nostotekniikkaan
  • vahvista jänteitä ja sidekudoksia pitkillä sarjoilla
  • huolehdi lämmittelystä ennen treeniä ja jäähdyttelystä treenin jälkeen

Kuten huomaatte, näitä ohjeita voisi antaa melkein kenelle tahansa voimailijalle, lajista tai varusteista riippumatta. Olen myös hyvällä menestyksellä suositellut monelle löysän trikoon tai alustrikoon käyttöä, sellaisen millä pääsee kulmaan jo vähintään 60 kilolla. Ne tukevat sidekudoksia ja vähentävät loukkaantumisriskiä samalla mahdollistaen kovemman treenin ilman kiputiloja. Sellaiset uudet välineet kuin SlingShot poistavat olkapäärotaation varsinkin punnerruksista melkein kokonaan ja vähentävät näin hartianseudun ja rinnanalueen vammoja. Samaan tulokseen voi päästä myös hyvin löysällä penkkipaidalla.

Älä anna liittoasioiden tai joutavien väittelyjen olla kehityksesi tiellä. Moniko pro-nostaja treenaa jatkuvasti järeimmillä kisavarusteilla ? Tai IPF:n huippunostaja ? Harjoittelun tulee olla monipuolista tässäkin suhteessa ja siksi suosittelen että raakanostajatkin ottaisivat harjoittelussa edun varusteista, niiden oikeaoppisesta käytöstä.

  • SlingShot tai löysä penkkipaita
  • erikoistangot ja käsipainot
  • lihastasapaino apuliikkeillä
  • löysä trikoo/alustrikoo
  • välillä sarjoja ilman vyötä ja siteitä

RAW Asenne.

Otan tähän lopuksi esimerkkinä keskustelun johon jouduin erään kilpailun väliajalla jokunen vuosi sitten. Eräs raakanostaja kertoi syvällä rintaäänellä kuinka penkkipaita vääristää voimanoston tulosluetteloita koska jotkut saavat siitä huikeita hyötyjä irti. – Tollanen 130 raakapenkkarikin tekee 180 paidalla, totesi mies kantansa tueksi. Oikeassahan kaveri on, tuo tekee 50 kiloa lisää totaaliin. Sen sijaan kommenttiini siitä miten joku ottaa 30-40 kiloa vyöstä sekä kyykyssä että maastanostossa ja parantaa totaalia jopa 80 kiloa täysin keinotekoisesti sain myrtyneen katseen kera kommentin etten arvosta raakanostajia lainkaan. Näin ne asenteet muuttuvat.

Tähän loppuun sopii Bill Crawfordin, kaikkien penkkipaidan virittäjien oppi-isän toteamus: ”Kohdelkaa ja arvostakaa toisia nostajia niin kuin haluatte itseännekin kohdeltavan ja arvostettavan.”  Oikeasti, RAW on hieno juttu, se avaa monia mahdollisuuksia hienolle lajille. Ei pilata sitä.

Sakari Selkäinaho

© 2012 Voimaharjoittelu.fi, SS Power OY

Referenssit:

 
Supertraining, Siff&Verkhojansky
Power Training, Hatfield
Westside Barbell Book of Methods, Simmons