Toni Haaparanta murskasi SE-tulokset

Keväällä 2007 Toni Haaparanta otti yhteyttä ja pyysi laatimaan treeniohjelmaa Louie Simmonsin kisaan elokuulle. Koska Toni on pitkän linjan yhteistyökumppani ja tunnollinen harjoittelija, päätin aikapulasta huolimatta ottaa miehen treenit työn alle. Tiesin entuudestaan Tonin potentiaalin, oli korkea aika saada SE-tulokset uusille lukemille.

Toni Haaparannan treeniohjelmaan tein useita muutoksia, osa samoja mitä olen korjannut monien muidenkin ohjelmista. Osa muutoksista oli taas sellaisia mitä en ole muille tehnyt. Seuraavassa tiivistelmässä on omia kommenttejani ja Tonin palautteita.

Yleistä:

Saken analyysi:

Mielestäni Toni ei nostanut enempää koska ei treenannut tarpeeksi kovaa. Samoin ohjelman epätasapaino jumitti maastanostoa sekä altisti flunssalle ja pikku vammoille ennen kisaa. Harjoittelu ei ollut tarpeeksi rakentavaa ja kunto putkahteli esiin ennen aikojaan.

Tonilla on hirveä potentiaali, tuskin mies tiedosti sitä itsekään. Kisa jossa 800 kilon lävähtää tauluun on lähellä, ehkä jo ensi vuonna.

Eräs tärkeä tekijä on mielestäni harjoittelun ja levon suhde. Ohjelmassa tämä huomioitiin ottamalla joka kolmas viikko kevyemmin.

Tonin omat kommentit kisan jälkeen:

Aiempaan verrattuna ohjelma oli aikalailla erilainen, maastanoston noustessa isompaan rooliin mitä aiemmin olen tehnyt. Kaiken kaikkiaan tästä ohjelmarungosta jäi todella hyvä maku, eikä siis moitteen sijaa ole olemassa.

Apuliikkeitä tein todella harkitusti ja siksi vähän ja näin ollen palautuminen oli kaiketi parempaa ja vältyin ylikunnolta ja minulle niin tyypilliseltä kisaan valmistautumisen alla flunssalta, joka niin monet kisat on pilannut.

Nyt on maha aika täynnä ja odotellaan koska se tosi motivaatio taas iskee, mutta treenattu tietenkin on ja treenataan, mut nyt seuraava etappi on vielä hämärän peitossa ja maksellaan kisareissun Visalaskua vielä pitkään…

 

vko JK   PP max   MN   PP nopeus  
1 5x2x40% sin&vihr kapea PP   5x1x40% m-minit 8x3x40% lattiapunn.
2 max sin&vihr paita   5x5x75%   8x3x40% lattiapunn.
3 5x2x40% vihreät RB-sin   max RB-sin    
4 8x2x50% 5 ketjut kapea PP 3 ketjut 5x1x50% minit 6x3x30% minit+2 ketjut
5 max 5 ketjut paita   5x4x80%   6x3x30% minit+2 ketjut
6 6x2x50% 3 ketjut RB-vihr   max RB-vihr    
7 6x2x75% RB-sin kapea PP 5 ketjut 5x1x60%   8x3x30% 2 ketjut
8 max RB-sin paita   5x3x85%   8x3x30% 1 ketjut
9 5x2x40%   RB monster   max RB-viol. 8x3x30%  
10                

Jalkakyykky:

Saken analyysi:

Lähdimme ajamaan samalla rungolla millä olen itse tehnyt parhaat tulokseni. Joka kolmas viikko otettiin maksimi kisavarusteilla, ilman polvisiteitä luonnollisesti. Tällä pysyy tuntuma varusteisiin sekä suureen rautaan. Toni nousi circa-max kaudella kuormaan jossa vastusta ylhäällä oli 320 kiloa sekä ketjuilla 310 kiloon. Samoin kolmas raskas treeni oli 320 kilon kuorma normaalikyykystä.

Cincinnatin kisaa ajatellen voidaan todeta normaalikyykkyjen ottamisen 2 viikkoa ennen kisaa virheeksi. Tämä verotti voimia, kuntoa olisi pitänyt rakentaa loppuun asti testaamisen sijaan. Uskon että tämä otti 10-15 kiloa kunnosta, siksi 320 oli Cincinnatissa aivan ”tasaraha”. Toinen merkittävä tekijä saattoi olla tuomarilinja.

Tonin omat kommentit kisan jälkeen:

Circa-maksimaalinen periodi ohjelman alussa tuntui olevan erinomainen juttu, ja kunto sai rauhassa putkahtaa esiin, aiempaan verrattuna ei vastaavaa kumivastusta ole minulla ollutkaan ja juuri varusteitten käyttö oli todella mainio asia, eipä ainakaan sitten ollut epävarmuutta kisassa miten vermeet toimii.

Maastanosto:

Saken analyysi:

Tonin sumoveto polki paikallaan yhdestä syystä. Mies teki liian vähän lajitreeniä. Tämä näkyi erityisesti kovuuden puutteena yhteistuloskisassa, veto tippui huomattavasti aina kyykyn jälkeen. Vaihdoimme yhdistelmämetodin avulla runkoon jossa oli sarjoja, nopeusvetoja sekä reverse band-vetoja ( kevennysmetodi ) vuoroviikoin. Tämä alkoi tuoda tulosta vaikka alussa sarjat tuntuivatkin kovilta. Vaihtelu eliminoi ylikunnon ja samaan aikaan sarjat yli kolminkertaistivat harjoitusmäärän. Toni veti kaikki sarjat sumotyylillä mutta monet tekevät sumovetoja vain 1-2 kertaa kolmessa viikossa.

Tonin omat kommentit kisan jälkeen:

Maastanoston volyymi treeni tuntui alussa todella rajulta ja olin melkein varma että kunto menee yli tai ainakin paikat ihan loppu ennen kisaa, mutta tuo ”pelko” osoittautui täysin turhaksi.

Vedossa ja kyykyssä ei ollut vastaavasta kokemusta joten ns. kehitys aiempaan ei ollut vertailtavissa, mutta jotenkin jäi sellainen tuntuma että paremmin ei olisi voinut kunto osua kohdalleen. Vetokunto oli luultavasti jopa huomattavasti aiempaa paremmalla mallilla, mutta pirun näpit ei tahdo pitää, kun mennään n.260 rautoihin ja arvioisinkin tuloksen olevan lähempänä 270kg jos vaan tuon ongelman saisi poistettua, joka voisi olla jonkinlainen teema tulevaisuudessa.

Penkkipunnerrus:

Saken analyysi:

Tonin penkkitreeni oli liian yksipuolista. Varsinkin dynaamisen päivän periodit olivat liian paljon toistensa kaltaisia. Samoin niistä puuttui kevennys kokonaan. Niitä vaihtelemalla saatiin uutta puhtia treeniin. Dynaaminen treeni on pienistä painoista huolimatta kovaa ja tämä näkyi kipuina käsivarsissa. Kovat kyykyt tuskin tilannetta helpottivat.

Maksimivoimanostoissa haettiin ainoastaan lajinomaisuutta ja apua paitanostoon. Tältä osin tein suunnittelussa virheen siinä etten lisännyt lepoviikkoja. Se piti kunnon alhaalla koko ajan eikä todellinen potentiaali selvinnyt kuin vasta kisassa, 175 olisi pitänyt olla aloituspaino.

Tonin omat kommentit kisan jälkeen:

Mitä sitten penkkiin tulee, on siitä paha sanoa juuta eikä jaata. Alku osalla tuntui kunto kehittyvän mukavasti ja jopa joku ennätyskin tuli tehtyä, mutta niin kuin minulla aina. Käsivarret ja kyynärtaipeet tulehtuivat kisan lähestyessä ja se loi epävarmuutta, varsinkin paita treeneissä jotka eivät sujuneet aiempien kisa valmistautumisien malliin.

Mutta penkissäkin kisatilanne muutti kaiken, treeneissä kovin paino oli 175 jonka vaivoin sain ylös ja sitten kisassa kuitenkin 175kg oli paperia vieläpä löysällä ns. back up. paidalla joten kunto kaiketi osui penkissäkin kohdalleen.

Paitanostamisessa onkin vielä huomattavasti kehittymisen varaa, sillä nyt nostin tosiaan löysällä paidalla, nimenomaan tämän epävarmuuden takia ja kiloja jäi ottamatta lähes varmuudella 10kg.

Tämä kokonaan tupla F6 on varmasti oikea tykki kunhan vaan saan sen kanssa varmuutta ja tietysti tämä NXG Original kankainen tupla Katana A/S on vielä kirjoittamaton kortti joka ehkä lyödään vielä pöytään.

Lopuksi:

Sain Tonilta selkeät palautteet kisan jälkeen, sitä arvostan eniten. Kehuja tuli turhan paljon, 760 ei ole 800 kilon miehelle mikään tulos. Tällä artikkelilla haluamme välittää tiedon siitä mikä toimi Tonilla ja mikä ei. Ehkä se auttaa sinua kohti omia tavoitteitasi.

Sakari Selkäinaho