Varusteet voimanostossa, osa 6 – ostajan opas

Varusteet voimanostossa, osa 6 – ostajan opas

Artikkelisarja perustuu omiin kokemuksiini, siihen mitä olen urani aikana nähnyt, itse kokeillut ja mitä nostajat ovat minulle henkilökohtaisesti kertoneet. Olen nostanut monenlaisilla varusteilla siitä asti kun ne Suomessa vuonna -80 markkinoille tulivat. Ensimmäisistä valkoisista Spanjian-kyykkytrikoista alkaen. Olen käyttänyt yhdeksän eri valmistajan yli 20 erilaista penkkipaitaa. Lähes neljännesvuosisadan kilpavarusteluun sisältyy monenlaista.

Oikean tuotteen valinta

Mitä varusteita hankkia ? Paitsi nostajien, myös valmistajien välillä on kilpailu koventunut entisestään. Ilmoituksissa luvataan lisää kiloja, turvallisuutta ja helppokäyttöisyyttä, usein jopa yhdessä paketissa. Tämä ei liene koskaan totta.

Ostajaa koetetaan välillä viedä kuin vierasta sikaa. Ilman hikeä ja harjoitusta, kipua ja mustelmia eivät tulokset parane varusteillakaan.

Käy seuraamassa kisoja ja juttele nostajien kanssa saleilla ja kisoissa. Katso nostajia jotka nostavat samantyylisillä tekniikoilla kuin sinä. Kysy heiltä miten he päätyivät tuohon nimenomaiseen varusteeseen ja miten se heitä auttaa. Kysy myös paljonko he siitä hyötyvät, voimanostovarusteissa on aina kysymys myös hyötysuhteesta ja lisäkiloista.

Katso myös millä varusteilla Suomen ja maailman yleisen sarjan huiput nostavat. He ottavat kuitenkin releistään kaiken irti ja ovat alansa huippuja. Jos nostat IPF:ssä kiinnitä tässä asiassa huomiosi ainoastaan IPF-kisoihin ja niissä hyväksyttyihin varusteisiin. Joillakin pro-merkeillä, kuten Karin Kleinin 2-denim penkkipaidat, ei ole IPF-hyväksyttyjä tuotteita lainkaan. Seuraavassa muutamia perusasioita joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

Takuu

Kuten edellä mainitsin, ilmoituksissa luvataan paljon. Kysy kuitenkin millaisen takuun valmistaja tuotteelle antaa ja miten myyjä siitä huolehtii. Useammalle asiakkaalle on käynyt niin että tuotteessa on kerrottu olevan takuun mutta myyjällä ei ole varastoa josta takuut hoitaisi. Jos asiakasta ohjataan ottamaan yhteyttä USA:han, kyseessä on ennemmin petos kuin takuu.

Katso mitä tuotteen takuu kattaa ja huomioi myös mitä se ei kata. Monissa tuotteissa on rajoituksia esimerkiksi koon, reklamaatioajan ja tavan suhteen. Takuukaan ei kata kaikkea.

Materiaali

Vertaile eri valmistajien materiaaleja. Monilla on upeita nimiä kankaissaan mutta kestävätkö ne ? Varsinkin IPF varusteissa, joissa kangas on rajattu 1-kerroksiseksi, on kestävyys avainsana. Eräs kankaan tärkeimmistä ominaisuuksista on jousto. Kovalta tuntuva kangas saattaa revetä jo ensimmäisillä käyttökerroilla. Lisäksi joustavuudesta, silloin kun kangas palautuu ennalleen, tulee varusteen se paljon puhuttu "potku".

Pro-materiaaleissa rajoittavia tekijöitä on hyvin vähän. Jo 2-kankainen varuste kestää usein mitä tahansa. Usein kuitenkin on käytäntönä ennemminkin "unlimited" eli kerroksia ei lasketa lainkaan. Tämä on aivan oikein sillä useimmissa tapauksissa 2- tai 3-kerroksisen varusteen välillä ei ole mitään eroa.

Leikkaus

Varsinkin pro-varusteissa kannattaa katsoa että leikkaus sopii omaan nostotyyliin. Olo saattaa tuntua vahvalta mutta varuste kestää usein nostajaa enemmän. Esimerkkeinä mainittakoon sijoiltaan menneet polvet ja jopa katkennut reisi liian tiukalla canvas-trikoolla. Toinen tyyppiesimerkki on katkennut ranneluu liian vahvalla paidalla jossa on ns. "low groove" eli nostolinja joka vaatii laskun pallealle. Liian kovalla paidalla joudut viemään tangon liikaa pallealle seurauksella että ylöspunnertaessa tanko "romahtaa" ranteen päälle niin lujaa että ranne murtuu.

Kyykkypuvuissa kannattaa ensimmäisenä huomio kiinnittää jalka-asentoon. Minkä levyiselle jalka-asennolle trikoo on tehty. Jos myyjä vastaa että puku sopii kaikkiin tyyleihin yhtä hyvin, kannattaa vaihtaa myyjää. Ero on huomattava. Penkkipaidoissa on omat mallinsa kaarella tai pallealta nostaville sekä "lahnapenkkaajille". Nämä kohtisuoran hihakulman paidat ottvat enemmän rautaa laskussa, se on yksi syy miksi esimerkiksi venäläiset nostajat käyttävät tämäntyylisiä paitoja.

Lopuksi

Kannattaa varmistaa myyjältä että suosikkivarustettasi saa myös jatkossa. Kehitys on viime aikoina ollut siksi hurjaa että malleja on vaihtunut lähes vuosittain. Uusi tuote ei välttämättä merkitse jokaiselle nostajalle lisäkiloja.

En edelleenkään maininnut mitään merkkejä. Haluan pitää artikkelin asiasisältöisenä ilman turhia mainospuheita. Kaupassamme olevat merkit on varustettu vähintään 12 kuukauden takuulla. Muut toimitusehdot näet verkkokaupastamme.

Sinä nostajana valitset

Sakari Selkäinaho